Čína sa zrejme už tento rok stane najväčšou svetovou ekonomikou

30.04.2014 Celý región

Washington 30. apríla (TASR) - Čína môže oveľa rýchlejšie predbehnúť USA a stať sa najväčšou svetovou ekonomikou, než sa doteraz predpokladalo. Z hľadiska parity kúpnej sily by sa ňou mohla stať už v tomto roku. Informovala o tom agentúra DPA.

K tomuto záveru dospeli autori štúdie realizovanej na objednávku Svetovej banky (SB). Základom porovnania sily ekonomík nie je v tomto prípade absolútny hrubý domáci produkt (HDP), ale takzvaná parita kúpnej sily.

Komparatívna analýza v rámci International Comparison Program Svetovej banky síce pracuje s údajmi len do roku 2011. Napriek tomu sú jej výsledky veľmi aktuálne, keďže podobne komplexná štúdia bola zrealizovaná naposledy v roku 2005. Vtedy prišli k záveru, že veľkosť čínskej ekonomiky je menej ako polovičná v porovnaní s USA. Nové čísla ukázali, že Čína výrazne dobieha Spojené štáty, keď v roku 2011 dosiahla parita kúpnej sily Číny 87 % parity kúpnej sily USA.

Odvtedy rástla čínska ekonomika výrazne rýchlejšie ako americká, takže už na konci roka 2014 by sa mohla stať najväčšou na svete. "USA sú naďalej najväčšou svetovou ekonomikou, ale Čína je už tesne za nimi, ak ich porovnávame na základe kúpnej sily," uvádza sa v správe SB. Medzinárodný menový fond (MMF) napríklad doteraz očakával, že Čína vystrieda Spojené štáty na poste najväčšej svetovej ekonomiky až v roku 2019.
 

Vyberte región